Bad Gastein 2018 Dag 5

Tidig uppgång då bussen till Dorfgastein skulle hinnas med. Vi upplever att grabbarna inte kommer upp i tid men de har förmodligen bara lite mindre marginal än vi tycker är bra. Det är dock inte alltid så lätt att veta säkert varför tjat kanske dyker upp i deras uppfattning om omgivningen. Hur som helst kom vi i tid till bussen och kom iväg mot Dorfgastein. Termometern på Dorfgastein pekade på 18 minus så jag köpte ett par fingervantar var åt Calle och mig att ha innanför tummvantarna. Uppe på toppen blev vi indelade i grupper och vi hamna i norska Noras medelgrupp. Vi höll ett bra tempo genom många av backarna i systemet. B ackarna var väl pistade och de höll bra. I många backar kändes det som  att vi var ganska ensamma. Solen värmde bra så i dess sken var det nog bara 5 till 7 minusgrader. Lunch intogs i backen och var i form av lasagne eller hyttetoast. Vi öste på till klockan 3 och hade då tillryggalagt 51 km. 30 av dess var i pist, resten i lift.

Väl hemma tog sig Calle till gymmet och vi andra åt afterski-buffet. Vi tog oss därefter allihopa till Silver Bullet och avnjöt några öl, några Jäger och lite bra Hit Machine/Jakob Karlberg-afterskihålligång.

Efter afterskin tog sig killarna till det övre spa:et och badade och bastade med en massa folk, bla blev de goda vänner med några tioåringar. Olle och jag valde istället det nedre spa:et som inte tillåts för barn och är därför betydligt lugnare.

Jag utförded ett litet akutjobb åt en kund men vid  19.30 blev det middag. Olle och jag fortsatte på fisklinjen och fick idag en god röding. Grabbarna år rostbiff. Tommy Myllymäki kom förbi och undrade hur maten smakade.

Efter maten satt vi en stund i pianobaren  och spelkade en halv omgång plump. Eftersom det är en ännu tidigare uppgång imorgon gick vi i säng lite tidigare,

 
++
 

Bad Gastain 2018 Dag 4

 
 
 
 

Lite sovmogon fick det bli och efter frukost pälsade vi på oss ordentligt och begav oss upp i Bad Gasteins backar. Vi tog oss till Angertal och sedan till Bad Hofgastein. Det var nog -20 grader och på en del ställen var vi praktiskt taget ensamma med härliga långa pister. Vi åt luch på Hamburger Skihutte. Efter lunch åkte vi upp på högste stället i området, 2300 m ö h, och åkte stösta delen av den 12.5 km långa nedfarten. Vi landade vid 20 i 3 på skidförrådet och tackade för en fin dag i backen. När vi skulle plocka ut lite kontanter vägrade maskinen att ta emot vare sig mina eller Olles kort. Kontanter är nödvändigt här då många ställen, särskilt i backen, inte tar emot kort.

Trots tjat valde killarna att sova öv er afterskin med Hit Machine och med det några Jäger och öl. Olle och jag fick ensamt representera Sollentuna-Tyresö-ligan. Det gick ingen nöd på oss , vi intog stipulerad dos Jäger och öl, och diggade till bandet som överträffade sig själv idenna dag.

Efter allmän tvagning var det middag. Åter igen var Tommy Myllymäki ansvarig. Varmrätt var havsaborre eller lammfile. Vi tog lite av båda. Utsökt. Efter maten bänkade vi oss i baren och inväntade koncert av Jakob Karlberg. Under tiden spelade vi ett parti plump. Jacob vann det. Koncerten med Jakob Karlberg och Hit Machine var mycket bra. Calle fick sedan en selfie med Jakob.

Till sängs gick vi kvart i tolvBad

Bad Gastein 2019 Dag 3

 
 
 
Lite småsega i starten var en del av oss men frukosten åt vi nästan när vi skulle trots allt. I skidförrådet hittade inte Calle sina skidor. De skidorna Calle hade hyrt hittades efter ett tag men det var inte desamma som han hade kört på igår. Hursomhelst hann vi till skidbussen, dvs den var redan överfull så vi tog den tomma bussen som gick minuten efter. Vi åkte till Sportgastein. På toppen anslöt vi till mellangruppen med Karin. Vädret var klart till att börja med men kallt. -22.3 var en notering vi såg. Calle frös ordentligt tills han fick min barcahalsduk. Jättefina breda nedfarter med väldigt lite folk i. Lunch intogs på ett ställe i dalen och därefter åkte vi ett par åk till innan vi tog skidbussen hem. På eftermiddagen var det lite disigt och lite sämre sikt. Vi kom hem vid 15-tiden.
Grabbarna gick och åt en mellanmälsrisotto medan vi tog en mikropaus innan afterskin. Vid kvart i fem tog vi oss till Silver Bullet och afterskiade i en timme drygt till ett live-band och några öl och några Jäger. Kul på afterskin är att snacka med alpresorguiderna. Killarna tog sig till spa medan Olle och jag var kvar till The bitter end. Calle blev på spat:et igenkänd av ett gäng 12-åringar.
Vid 19.15 gick vi till middagssalen och åt dagens fem-rätters middag. Vi fick träffa veckans chefskock Tommy Myllymäki som berättade att den Pike perch som vi åt dagen innan inte var gädda utan gös. Dgaens Halibut, som vi hade översatt till spätta verkade vara mer av en bastant vitfisk, men det får vi väl fråga Tommy om imorgon. Våran vad–det-nu-var och killarnas kalv smakade utsökt.
Efter maten bänkade vi oss på Ritz och spelade Plump ackompanjerade av tre gitarrister och ett par Irish Coffee. Olle vann
GonattBad Gastain 2018 Dag 2

Fantastisk frukost, dock utan omelettkock. Vi tog oss till Stubnrkogel där vi delades in i grupper. Vi valde en medelgrupp med Hanna Tapper som guide. Hanna ledde gruppen på inledningsvis 15 åkare genom traktens pister på ett mycket bra sätt. Många stopp och många berättelser om omgivningarna. Det var ganska kallt. Minus 14 sa en display vid kabinbanans dalstation. Jag frös om fingrar och det gjorde även Calle. Och om kinder. Vi åt bl a spaghetti på en krog i backarna innan vi åkte vidare. På eftermiddagen var det lite mera uppåkt och ganska isigt men det var fortfarande bra skidåkning. Vi tog lift ner sista biten för att undvika den värsta uppåkta miljön. På Service-centret anmälde vi oss till picnicken. Vi tog oss till afterski på Silver Bullet som var bra. Lite öl och Jäger. Killarna gick efter ett tag till spa medan Olle och jag diggade vidare. När vi klockan 18.00 anmälde oss till pubrundan hade de redan hunnit ställa in den.
Tommy Myllemäki hade fixat gädda till kvällens middag och det åt alla med förvånansvärd förtjusning. Calle hade dock förladdat med ett kilo rostbiff. Efter maten bestämde vi att vi skulle på en spontan egenarrangerad barrunda.
Sagt och gjort. Vid drygt 9 gick vi till Edens och beställde 4 STS-shots. Hon i baren uppskatted vårt tilltag. Hon var läkare som temporärjobbade i väntan på visum till Australien. Sedan gick vi till Corner och gjorde samma sak. Sedan Christel och sist Silver Bullet. Vid 22.50 var vi klara och gick till sängs

Bad Gastein 2018 Dag 1

 
 
 
 
 
Birgitta skjutsade Calle och mig till Arlanda där Olle och Jacob mötte upp. Vi passerade incheckningen. Vi hade gott om tid och hann växla pengar, se när Sverige förlorade curlingfinalen i OS och äta en macka. Flget till Salzburg gick bra och även bussresan till Bad Gastein. Vi checkade in på Salzburger Hof och tog oss till skiduthyrningen och parkerad mina och Jacobs medhavda skidor respektive hyrde skidor åt Olle och Calle. Fick hyra hjälm åt Calle för 25 Euro extra. Lite onödigt.Fast Calle blev uppvaktad av en bloggföljare som sa att han hade känt igen Calle redan på Arlanda. Vi var med på välkomstmötet och sedan en d:o öl på Silver Bullet innan vi tog oss till Ritz och vår första 5-rättersmiddag. Efter den goda maten kolla vi på mello medan killarna spelade spel i lobbyn.

Sista dagen i Stone town och hemfärd.

Det blev middag på en sushirestaurang igårkväll med utsikt över "fina gatan" som vi har döpt den till. Det är gatan alla turister hänger på där affärerna är toppmoderna och allt är svindyrt. Sushin smakade väldigt bra! Sen tog vi en promenad genom staden igen, och försökte hitta platser som vi inte hade sett tidigare. Vi var på hotellet igen vid 22 tiden.

(null)

(null)
(null)
(null)
(null)
(null)
(null)
(null)

Imorse tog vi sovmorgon till 9 och packade väskorna efter frukosten. Utcheckningen var klockan 11 och sen tog vi en tur ut på stan igen och drack varsin milkshake. Nu sitter vi i lobbyn och väntar på taxin som ska ta oss tillflygplatsen och hem till Sverige. Den här resan har varit väldigt lyckad och trevlig. Kan absolut rekommendera folk att resa till Zanzibar. Stone town dag två.

Igår kväll innan vi åt middag tog vi en sväng ner till hamnen för att titta på båtarna och fick för oss att vi kanske skulle göra en dagsutflykt till Dar es Salam eftersom vi kände oss ganska klara med Stone town. Vi letade upp en biljettlucka och där hänvisade de oss vidare till VIP-luckan. De trodde väl inte att vi ville åka med lokalbefolkningen och hönsen, vilket var just de vi ville göra.. så vi gick tillbaka till första luckan och snackade. Tur och retur för oss båda skulle kosta 700kr. Vi bestämde oss för att fundera lite. \n

\n

Påväg till en stor matmarknad där vi hade bestämt oss för att äta middag gick vi förbi en affisch som gjorde reklam för en afrikansk konsert som skulle dra igång inom kort. Det lät ju trevligt tyckte vi, så vi smet in på den och lyssnade. Konserten var ungefär 1 timme och musiken var bra, kanske något tjatig.\n

\n

Därefter gick vi till matmarknaden och jag köpte en nutellapizza (det är jag och alla barn som beställer det). Mamma tog lite lokala alternativ som också var goda, dock inte lika goda som min pizza haha. Jag blev uppraggad av en Hassan som tyckte vi skulle svänga förbi hotellet och släppa av mamma och sen dra vidare på nått dansställe. Jag blev inte helt övertygad så jag hängde med mamma hem och Hassan fick gå tillbaka till kompisarna. \n

Idag har vi legat på stranden hela förmiddagen och njutit av sista soltimmarna innan hemfärd. Jag lyckades bränna mig rejält så mina ben har kokat resten av dagen, ganska obra.. vi åt lunch på en resturang med konceptet peka-på-det-du-vill-ha. Väldigt najs att se maträtterna och få välja utifrån det! Gott gott. Sedan gick vi vilse i gränderna och kom fram på den lokala marknaden som turisterna inte kommer till.. det märktes. Jag hade en aning för korta shorts för att kunna gå igenom ouppmärksammat. Inte nog med att vi är Mzungu (= vita) så tyckte de väl det var lite intressant med kvinnor som visar mer än ögonen. Kände mig rätt så utstirrad och en aning obekväm. Vi hittade efter ett tag en affär som sålde kall dricka, så där shoppade vi och sen satt vi och pratade och tittade på folk som gick förbi i nån timme innan vi gick tillbaka till hotellet igen. Nu är det lite siesta innan vi går ut på stan igen och äter middag för sista gången. 
Stone town och slavmarknad.

Imorse åt vi frukost, packade det sista och hoppade in i en taxi som skulle ta oss till Stone town. Vi var framme vid 11 och skulle då försöka hitta hotellet. Det var inte det enklaste, eftersom den här staden är som en gigantisk labyrint. Det är små gränder och gator överallt, husen ser likadana ut och där finns inga namn på gatorna. Så vi fick fråga oss fram och kom tillslut till Kisiwa, vårt hotell! Vi skulle egentligen få hotellet vid 13 men dom gav oss rummet tidigare. Pluspoäng för det! 

\n

\n
\n

\n

Vi lämnade väskorna och fick tag i en guide som visade oss runt i denna lilla men smockfulla stad. Det är marknader, människor, katter och hus överallt. Vi besökte slavmarknaden och läste om hur det gick till. Väldigt svårt att förstå och fruktansvärt att läsa om, men ändå viktigt att känna till historien. Därefter gick vi vidare runt i hela staden och jag funderade mest över hur många gånger vi kommer virra runt utan att veta vart vi är. 

\n

\n
\n

\n

Vi åt lunch på en ganska turistig resturang mitt i stan. Vi testade även avocadojuice! Väldigt god och kändes nyttig. Gott! Sen gick vi tillbaka till marknaden och köpte tvålar och the. Jag vill köpa till kryddor så det kanske blir en till tur dit, det är ju inte så långt.. \n

\n

Nu är vi uppe på hotellet och återhämtar oss litegrann. Jag har gått med en svart långkjol idag och svetten har runnit längst benen konstant så en dusch var välbehövligt! Än så länge har vi gått knappt 1 mil idag, det blir några steg varje dag. \n


Nungwi och daladala.

Igår kväll tog vi en promenad i samhället i Kendwa och hejjade på lokalbefolkningen. När vi var där så passade vi på att fråga efter en resturang dom kunde rekommendera oss. Vi blev presenterade för en man vid namn Jami som visade oss två olika alternativ. Vi valde en resturang som låg på samma gata som vårt hotell. Jag beställde en chicken tikka och mamma tog en fish masala. Väldigt gott! 

Sen gick vi ner till byn och hittade en till massajshow till som vi tittade på och strosade sen runt på stranden. Efter ett tag kom en kille som hette Kasimo fram till oss och gjorde oss sällskap. Trevlig kille som kom från Tongo. Han jobbade på grannhotellet. 

(null)


Imorse efter frullen gick vi till Kendwa beach och solade fram till lunchdags. Då tog vi strandpromenaden till Nungwi och åt där. Tyvärr blev det strul med vår beställning så maten kom inte. Tillslut fick dom fram min pizza men mammas kyckling blev väldigt fördröjd. Vi bestämde oss för att gå därifrån och ta något på vägen istället. Vi gick upp till vägen genom Nungwi och hoppade på en Daladala (deras lokalbuss). De grundlurade oss så vi betalade 20000 shilling vilket motsvarar 100 kr. Det vi egentligen skulle ha betalat var 10 kr. Men hem kom vi iallafall! 

(null)
(null)
(null)
(null)
(null)
(null)
(null)

När vi kom hem så hängde vi hemma en stund. Solade, badade i poolen, planerade resten av dagen och tog det lugnt. När vi hade duschat och fixat till oss så gick vi ner till Kendwa beach igen och tittade på solnedgången. Vi träffade på Kasimo igen och även en kille som hette Mattias som märkligt nog skulle flyga med samma plan som oss på tisdag! Han skulle till Kiruna och plugga svenska, roligt! När solen hade gått ner så gick vi till hotellresturangen Kendwa Rocks och åt middag. Grillbuffé och dansshow. Jag blev så himla mätt och det var riktigt gott. Vi gick hem vid 21. Nu ska vi packa och sen sova så vi är pigga imorgon. Klockan 9 kommer taxin som ska ta oss till Stone town! 
(null)
(null)
(null)
(null)
(null)
(null)Spicefarm och Kendwa.

Igår eftermiddag när vi satt vid stranden och läste/pluggade så kom Daniel och Johannes förbi och hejjade på oss. Vi tog lite bilder och fick chans att säga hejdå på riktigt. Sen bokade vi en taxi på hotellet för morgondagen och gick därefter ut på byn för att äta middag. Vi var ute i lite god tid så vi satte oss på trottoarkanten och bara tittade på folket som gick och åkte förbi oss. Det kom fram en och annan glad afrikan som vi snackade lite med, jag älskar att alla är så välkomnande och nyfikna! Sen gick vi till en lokal resturang som Johannes hade tipsat oss om. Vi stod länge och tittade på när de tillagade maten och pekade sen på vad vi ville äta. Det blev Zanzibarpizza (underbart god), bläckfisk, calamare, kycklingspett, grönsaker och en väldigt god mangosås! Efteråt gick vi hem, duschade och packade inför resan till Kendwa. 

(null)

Imorse gick vi upp och åt sista frullen i Paje. Sen hoppade vi in i en taxi och åkte ca 1 h till en kryddfarm. Vi träffade vår guide Edward och hans assistent. Sen gick vi runt på farmen och fick smaka, känna och lukta på alla möjliga kryddor och frukter. Bland annat jackfruit, lime, citron, peppar, chili, kardemumma, mandel, ananas osv. Därefter åt vi lunch på farmen tillsammans med Edward och köpte med oss lite kryddor. Under tiden vi gick runt och lärde oss om alla dessa kryddor gjorde Edwards assistens massa smycken åt oss av växterna. Så imponerande, han var jätteduktig! Vi fick även se en man som klättrade upp i ett kokosnötsträd och plockade ner några nötter som han sen bjöd oss på. Det var också häftigt att se. Och mer naturligt och närproducerat än så är svårt att hitta, det tycker vi om!! 

(null)

(null)

(null)
(null)
(null)
(null)

Efter besöket på spicefarmen åkte vi vidare med taxin till Kendwa. Vårt hotell Natural Kendwa Villa hade haft strul med booking.com så de bad oss betala trots att vi redan hade gjort det i förväg. Efter lite jagande på telefon efter booking.com så löstes problemet och vi kunde med gott samvete gå vidare. Vi gick till stranden som förövrigt är det sjukaste jag har sett. Så vacker och varmt!! Jag la mig på stranden och mamma gick för att utforska området. Snart ska vi ut i Kendwa och leta upp något lokalt hak för att få lite middag! 

(null)
(null)
(null)         

Lugn dag med sol och bad i Paje.

Sagt och gjort så gick vi till "stan" och köpte vatten, schampoo och tvål. Sen gick vi tillbaka och stannade på BBQ-stället vi hade kollat in. Det visade sig vara ett väldigt lokalt ställe och vi var de enda turisterna där. Ganska direkt efter att vi hade slagit oss ner så satte sig två massajer bredvid oss och började prata. De hette Johannes och Daniel och kom från Arusha, Tanzania. Vi berättade om oss och fick höra deras livshistorier, väldigt intressant! Därefter bjöd dem med oss på en show de skulle ha. Vi blev nyfikna och hängde på! Så vi gick en promenad med Daniel och Johannes längst bilvägen i ca 30 minuter innan vi kom fram till hotellet där showen skulle hållas. Väl framme kom säkert 20 massajer till och de höll en imponerande och högljudd show för oss och hotellgästerna. Därefter hade de försäljning av sina varor och vi snackade vidare. När det var dags att plocka ihop och dra så följde dem med oss längst hela stranden ända fram till vårt hotell så vi kom hem tryggt och säkert. Riktigt trevligt och minnesvärt!! \n

Mamma vaknade cirka 7 imorse och satt på balkongen och njöt av utsikten. Vid 8 tiden väckte hon mig och vi gick till frukosten. Idag var tanken att vi skulle ta det lugnt så vi gick ner till havet efter frullen och promenerade ut mot vattnet. Eftersom det är så stor skillnad på strandens yta när tidvattnet är borta så kunde vi gå långt ut, tills vi inte orkade gå längre och gick tillbaka. Vi hämtade sakerna från rummet och slog oss ner i varsin solstol vid poolen. Där låg vi och stekte fram till lunchdags, då vi tog strandpromenaden åt motsatt håll från igår. Vi gick i ca 1 timme och kom sen fram till en mysig resturang! Jag åt bläckfisk med curry och ris, mamma valde chukachuka som är en swahilirätt. Båda var goda! Där träffade vi även på ett svenskt par som vi fick tips på sevärdheter av. 


På vägen hem igen träffade vi en man vid namn Baros som höll oss sällskap hela vägen tillbaka till vårt hotell. Han jobbade som kockchef på ett annat hotell här på Paje. Han bjöd in oss till den lokala puben ikväll, det vore ju trevligt!  

\n

\n


Cykeltur med snorkling.

Igår efter stunden i solstolarna tog vi en promenad i Paje och tittade lite. Jag hittade en ko med kalv jag blev nyfiken på (haha såklart) så vi följde efter dem. Snart kom resten av flocken och de försökte alla hitta mat i soporna som låg på gatan. Genom att följa efter korna så kom vi in i "samhället", haha vi måste ha sett heltokiga ut som var så intresserade av korna. Sen gick vi till Paje bike tours and rentals som hyr ut cyklar och bokade en tur till idag klockan 9.30. Därefter gick vi tillbaka till hotellet och åt middag på en resturang här på stranden. Gott! Innan vi somnade så ringde vi hem till Tyresö och sen pluggade jag lite mikroekonomi - kursen jag läser just nu. \n

Imorse när vi åt frukost regnade det såpass mycket att man inte såg havet, som ändå ligger väldigt nära oss. Vi blev oroliga över att vår utflykt skulle bli inställd med som tur var så kom solen fram lagom till att vi skulle bege oss! Vi mötte upp vår guide Dennis och fick cyklarna. Sen cyklade vi på stranden ungefär 10 km för att komma fram till Blue lagoon. Där hoppade vi i en fiskebåt och åkte ut till ett korallrev. Mamma och jag snorklade med Dennis och därefter hade vi fruktstund på båten! Så himla gott med frukten här, saftig och fräsch! \n

På hemvägen cyklade vi genom grannbyn och fick gå in på skolan där. Vi träffade rektorn och han visade stolt upp deras system, byggnader och elever. Alla barnen hade rast lagom till vi kom in på området och i samma stund som ett barn märkte oss så spred sig ryktet. Efter bara någon minut hördes det från alla håll och kanter "JAAMBO", vilket betyder hej. Därefter cyklade vi tillbaka till Paje, lämnade tillbaka cyklarna och gick till hotellet. Nu har vi legat på stranden och solat, jag har försökt läsa lite mikro och mamma har nyfiket sprungit runt och snokat överallt. Nu ska vi ut i Paje och leta upp en affär som säljer tvål och schampoo för det har vi glömt! Sen ska vi hem, duscha och antagligen ut till en BBQ-resturang! 


Flygresor och Mahali Zanzibar

Jag plockade upp mamma på Arlanda och sen åkte vi till benstocken och lämnade av bilen. Tog bussen tillbaka till Arlanda och checkade därefter in bagaget. Åt en bit mat och strosade runt på taxfreen innan planet skulle lyfta. Flygresan till Addis Ababa i Etiopien där vi mellanlandade gick riktigt smidigt. Vi hann se 2 filmer var och sova resten av tiden. Mammas nackkudde gav dock upp så nu får vi dela på min kudde, om vi inte hittar nån smidig cykelpump eller liknande. Jag somnade precis som mamma på en bänk vid vår gate, och lagom till att boardingkön hade avlägsnat så gick vi ombord. På planet till Zanzibar fick vi en kycklinglunch och därefter kaffe med pulvermjölk (!!). Svensk komjölk är bättre :) 


När vi hade landat på Zanzibar möttes vi av en fuktig och 30graders varm luft jag inte har känt på länge. Underbart!!!! Vi hoppade på en buss och åkte till passkontrollen. Där tog världshistoriens segaste personal hand om oss med pass, visum, stämplar, väskor, taxi och allt var det var. De hade så fridfullt och trevligt, och det gjorde oss ingenting. Fick dock en tankeställare över skillnaden mellan Zanzibars flygplats och tex Arlanda där allt ska gå så fort som möjligt. Härligt när människor bara kör på i sin takt utan stressen. 

(null) (null) (null) (null)

Vi hoppade in i en taxi som hotellet hade bokat åt oss. Sen åkte vi på småvägar, stora vägar, mellan hus, ute i skogen i säkert 1,5 h. Till sist kom vi fram till hotellet Mahali Zanzibar. Vilket paradis!!!! Just nu ligger vi i varsin solstol och njuter av denna värme. Imorgon blir det förhoppningsvis en cykelutflykt och ännu mer sol och bad. Underbart! 

(null) (null)


Mor och dotter till Zanzibar!

(null)

På måndag den 12 februari drar jag och mamsen till Zanzibar för en veckas semester med sol, bad, marknader, cykelutflykter, snorkling och mycket annat! Det ska bli riktigt skönt att sticka iväg ett tag. Häng med!