Empire State Building

Denna morgon gjorde vi tvärtom, alltså åt Birgitta och Sara på hotellet och Thorsten och Calle gick över gatan och frukosterade.

Sedan tog vi tåget över floden till WTC och stålsatte oss inför en förmodad lång kö till det de kallar 9/11 Memorial. Kön var obefintlig och det var bara att trava in och hämta biljett. Evenemanget är kostnadsfritt men de ser gärna att man skänker en tia per gubbe. Sedan fick vi runda en stor byggarbetsplats där förresten Skanska verkar vara huvudentreprenör. På andra sidan fanns ingång till 9/11 Memorial och efter en rigorös säkerhetskontroll kom vi in på området där monumenten efter de två tvillingtornen fanns och ett museum. Museumet öppnar dock inte förrän våren 2014. Begreppet Ground Zero verkar inte användas längre. I en angränsande souvenirbutik spelades filmer upp av berättelser om och med överlevande och hjälpande personal.

 

När vi hade sett klart om terrordådet tog vi oss till Grand Central Station och lät oss imponeras av den kollosala tågstationen mitt i New York.  

Sedan orienterarade vi oss till Empire State Building och häpnades även där av den korta kön. Och detta trots att många biljettkrängare på gatan utanför hävdade motsatsen. Vi valde att bara betala för den lägre av de två utsiktsplattformarna (86 våningar/102 våningar). Och det räckte alldeles. Sikten var fullt godkänd men den hade nog varit ännu bättre någon dag tidigare. Man fick en mycket bättre förståelse för lokaliseringen av de kända landmärkena där uppifrån. Utsiktsplatsen ligger på 300 någonting meter. Hela byggnaden är 449 meter hög inklusive tornspira och mast. Rockefeller Center som ibland sägs vara ett fullgott alternativ till Empire State Building såg ganska pluttigt ut uppifrån och verkade inte ha utsiktplattform åt alla väderstreck.

 

Vi tog oss ner till marknivå och letade rätt på ett mathak. Det fick bli en Sbarro och lite pizzaslicar och sallader.

På vägen såg vi ett finurligt sätt att lösa parkeringsplatsbrist på.Hoppas bara inte längst upp längst in vill ha sin bil först.

 

Mätta tog vi oss till Bryant Park och spatserade genom den. En park som är som en egen liten marknadsplats med massor med småbutiksstånd, restauranger, isrink för allmänheten och mycket växtlighet. Man höll dock på att förbereda för Halloween och allt var stängt. Trevlig park.

Därifrån tog vi oss till Times Square och idkade lite shopping i butiker på vägen dit och där. Forever 21, Levi´s m fl fick bidrag av oss till dagsomsättningen. Vi besökte även en jättestor Toys r’Us och botaniserade bland spel och leksaker.

'

H&M annonserade att de skulle öppna sitt flaggskepp om någon vecka. Det skall bli den största H&M-butiken i världen. New York har förresten fler H&M-butiker än Stockholm har vi förstått.

Mycket trötta av en lång dag tog vi oss hem till New Jersey. Någon la sig att sova, någon gymmade lite medan övriga läxläste. Middag intogs på en lokal sportbar medan vi försökte få grepp om basebollregler. Omöjlig uppgift.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0