Lissabon

 Lissabon

Vi löste biljett till Lissabon och när vi kom fram dit tog vi tunnelbanan en station. Vi kom upp mitt i ett livfullt kvarter som visade sig vara precis vid vårt hotell.

På gatan finns det likt Las Ramblas i Barcelona många guldutsmyckade personersom spelar statyer.

Eftersom incheckning inte kunde ske före 14 lämnade vi bagaget och gick på utforskning. Vi tog spårvagn 28 precis utanför hotellet upp för några kullar. Det går inte att handla biljett på vagnen men tydligen gällde vår tunnelbanebiljett fortfarande så vi kunde åka med. Vi stannade på något som hette Basilica da Estrela. Det var en byggnad som en drottning byggde för att fira sin sons födelse. Sonen dog innan bygget var klart.

 

 
 

När vi försökte kliva på spårvagnen tillbaka hade vår biljett slutat gälla. Vi valde då att gå istället. Den här delen av standen är kollosalt backig och med mycket små och trånga gränder. Vi stannade på en utsiktsplats och tog en drink. Sedan passerade vi en salumarknad och någon slags food court. Vi passerade en affär där de skyltade med den fisk som vi stiftade bekantskap med på kasinot. Det är den ihopkurade fisken i mitten på bilden.

 

Tillbaka på hotellet checkade vi in och fick ett rum på fjärde våningen. Rummet var mycket mindre än det i Cascais och utsikten var inåt en liten bakgård, men läget mitt i smeten kompenserar. Gratis Wi-Fi finns inte, men för 5 Euro kan man köpa 24 timmars uppkoppling.

Vi omgrupperade och tog oss ut på stan igen. Nu hoppade vi på spårvagn 28 fast åt motsatt håll. Den var i princip fullsatt men vi kunde tränga oss på. Vi åkte den förbi en hel del sevärdheter till endstationen. Där fanns en liten minifestival med ett afrikanskt jazzband och en massa stenhöga ungdomar i publiken. På en annan del av området spelade några ungdomar en variant av kricket. Vi ville komma till Castel de S Jorge och först köade vi till 28:an i motsatt riktning men av köstorleken att döma skulle det ta tre vagnar och 45 minuter innan vi skulle komma på så vi gick. Promenaden innebar ett tiotal trappor med vardera ett femtiotal steg men ganska snart var vi framme vid entrén. Där ville de ha 8.50 för att släppa in en och det tyckte vi var magstarkt så istället marcherade vi rrunt i byn. Klockan började bli mycket och vi tyckte det var dags för middag. Planen var att åka spårvagn hem, duscha ooch sedan bege oss ut på restaurangjakt, men när vi gick förbi en Winebar som erbjöd vinprovning och ostbrickor bestämde vi oss för att testa det istället. En ostbricka med fyra olika ostar, en marmelad och oliver tillsammans med ett portugisiskt reserva-vin beställdes in. Mätta och belåtna tog vi spårvagnen hem. Efter en liten vilopaus begav vi oss ut på nattlivsjakt. Det var inte svårfunnet. Precis bakom hotellet fanns flera kvarter av mängder med pubar och restauranger, och massor av folk. Vi spatserade runt och provade drinkar på några pubar innan vi gick hem. Klockan var lite drygt ett, men det kändes som att nattlivet skulle pågå länge än. Under kvällen fick jag fyra frågor om jag ville köpa hasch men jag valde att tacka nej till alla. Mojito och Gin Fizz var populära drinkar, men valigast var varianter av –oska som innebar en bas av vodka och sedan fruktjuice: Mangoska, Kiwioska, Morangoska (jordgubb) osv

 
 

Ny frukost

Vi vaknade vid nio och letade rätt på frukostlokalen. Den höll inte samma standard som i Cascais, bland annat fanns inte omelett eller bacon. Våldsamt överkokta ägg hade de dock. När vi var klara med frukost letade vi oss ner till tågstationen varifrån vi åkte spårvagn till ett kloster i stadsdelen Belem. Runt omkring här fanns flera sevärdheter: En båtförformad utsiktsbyggnad, ett skoformat fort, ett krigsmuseum mm.

 
 

På vägen tillbaka stanade vi till vid ett restaurangområde under 25 aprilbron som går över floden Tejo. Tydligen är detta en stor festplats på kvällarna och nätterna. Nu var det ganska lugnt. Vi rörde oss vidare tillbaks mot centralstationen. Därifrån tog vi oss till marknaden och studerade fiskar, hummrar och annat som hade fångats.

 
 
 

Bakom marknaden fanns en av stadens tre bergbanor. Vi åkte alla tre. Mellan första och andra åt vi en lunch bestående av Ceasar-sallad och en liter Sangria.

På toppen efter sista bergbanan fanns en utsiktplats och en publik pool(!)

När vi kommit tillbaka till stan och passerat genom den gamla d:o (som var mycket stillsammare än igår natt) rekognoserade vi de många restaurangerna på stadens restauranggator. Till slut fann vi en fisk- och hummerrestaurang som tilltalade oss. De skulle ha Fado-sång ikväll så vi reserverade ett bord. På vägen tillbaka till hotellet stannade vi till på en ost- och vinaffär och köpte lite hotellrumsförtäring.

 

                     

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0